Om freeski
Freeskiing är en i vintersportsammanhang ny företeelse. Sporten som den ser ut idag föddes under slutet av 90-talet. Proggresiva puckelpiståkare inspirerade av snowboard ville komma bort från de annars regeltyngda delarna av skidåkning som kommit att bli dominerande.
De senaste 10 åren har inneburit en extrem tillväxt för konceptet Freeski där tävlingsgrenarna Big Air, Big Mountain, Halfpipe och Slopestyle tillsammans med växande skidfilmsproduktioner utgör kärnan.
Tävlingsmässigt har grenarna Halfpipe och Slopestyle vuxit sig starkast. Stora tävlingar runt om i världen får nu sällskap av en organiserad världscup och 2014 blir dessa grenar nya i de Olympiska Spelen i Sochi.
Scenen för freeski vinner allt större mark. Twintipskidor är dominerande på världens alla progressiva skidanläggningar och parkåkningen har idag det största utrymmet i den moderna skidfilmsvärlden. Kanaler på internet svämmar över av edits från såväl gator i städerna som den lokala skidanläggningen och baksidan av berget i Alperna.
Att tävla i freeski skiljer sig mycket beroende på inriktning. En gemensam nämnare är deltagarnas strävan att alltid ta med något nytt till scenen. Bedömningskriterierna för slopestyle och halfpipe består förutom progression av utförande, svårighetsgrad, luftfärd (eng. Air), variation, kombination och risktagande. Det senaste syftar på hur långt du vågar pusha din tekniska nivå och samtidigt behålla kontrollen genom hela tävlingsåket.
Slopestyle bygger på att tävla i en bana liknande ett utsnitt av anläggningarnas parker. På olika element så som hopp, rails och andra föremål utförs trick och manövrar där åkaren visar upp sin idérikedom och skicklighet. I Halfpipe kör åkaren bara på snö från vägg till vägg i ett halvt rör som följer pistens lutning. Tricken fungerar som i Slopestyle men utförs nästintill vertikalt, höjden är mer premierad och precision av större betydelse.
All form av Freeski bygger på mötet mellan det tekniska och det estetiska. Formerna styrs av variationen hos den aktuella arenan och ett kreativt förhållningssätt. Ledorden är att lista ut vad som går att göra och helst aldrig är gjort förut, både vad gäller utförande och nivå.
2022-12-24
2022-12-24
Lotte Jernberg, SSF