Alla på snö – Bakom kulisserna med Maria Segerström
Säsongen 2023/2024 fyller Alla på snö hela 15 år. För att fira detta passar vi på att lära känna personerna bakom verksamheten som gör det möjligt för tusentals barn att uppleva skid- och snowboardglädje varje år. Denna gång får vi lära känna Maria Segerström från Järfälla kommun – häng med!
Alla på snö vill skapa förutsättningar för att så många barn och ungdomar som möjligt ska få chansen att uppleva glädje genom skid- och snowboardåkning. Det finns många viktiga aktörer och roller i detta arbete – eldsjälar i föreningar, tjänstemän på kommuner, lärare, pedagoger och många fler. Denna vinter vill vi lära känna några av personerna, som genom glädje, kunskap och stort driv, gör det möjligt för över 22 000 barn varje vinter att få testa skid- och snowboardåkning för första gången. Häng med bakom kulisserna!
Maria Segerström – Järfälla kommun
Maria Segerström är idrottslärare i grunden, en bakgrund som kommer väl till pass när det gäller att organisera Alla på snö-dagarna. Att Alla på snö ingår i hennes tjänst gör att det blir kontinuitet i samarbetet med skolor, föreningar och förbundet.
Varför är Alla på snö viktigt?
Skidåkning är ett kulturarv i Sverige, därför är det viktigt att eleverna får med sig den kunskapen och lär sig vad som finns att göra här i kommunen. Det är viktigt att de kan ha en aktiv livsstil utomhus – även under vintern.
Hur planeras Alla på snö-dagarna?
Vi rullar igång i augusti då jag bjuder in de lokala föreningarna, Järfälla Alpina klubb, Järfälla SK, Friluftsfrämjandet Järfälla och Järfälla löpskytteklubb som får möjlighet att medverka med en representant vardera under varje Alla på snö-dag. Detta bygger en fin bro in till det lokala föreningslivet. Det är ett litet pussel men det är så kul att vi kan erbjuda plats till alla.
Hur många Alla på snö-dagar genomför Järfälla kommun?
Vi fyller Friluftsområdet Bruket med aktivitet redan fyra veckor innan sportlovet. Under sportlovet följer vi sedan upp med att låna ut utrustning till de som vill vidareutveckla sina kunskaper.
Vad betyder Alla på snö för gymnasieeleverna?
Det är verkligen ett mervärde att samarbeta med gymnasieeleverna. Under de 3–4 veckor de deltar utvecklas verkligen deras ledarskap, i och med att de får kontinuitet i att leda barn under minst sex dagar vardera. Förra säsongen utökade vi också med en parasportdag vilket, förutom att det var uppskattat av barnen, gav mervärde för gymnasieeleverna som fick lära sig om parasport.
Vad är det bästa med Alla på snö?
En del vet inte ens vad en skida är och att då få vara med och se hur de utvecklas under dagen är fantastiskt. Att få höra eleverna säga – ”Det här är livet!”, ”Får vi åka hit igen?”, ”Lite jobbigt, men bästa dagen någonsin”, gör att det är värt allt jobb.
Alla på snö – En långsiktig satsning i kommunen
Kommunens satsning på Alla på snö i Järfälla har sedan 2018, då de första gången deltog, gått från ett projekt till en årligen återkommande verksamhet. Samtliga fjärdeklassare i kommunen bjuds in för att under drygt tre veckor, i januari och februari, fylla Brukets skidanläggning med aktivitet, rörelse – och ren snöglädje.
Barnen får testa alpint, längdåkning, snowboard, snöskor, löp-/skidskytte och gå tipspromenad med frågor om Allemansrätten. De tas om hand av ledare och ungdomar från Natur- och äventyrsprogrammet på Realgymnasiet i Liljeholmen, som utbildats till Alla på snö-ledare.
Gymnasieeleverna utbildas även inom funktionell skidåkning (längdåkning och alpint), vilket gjorde det möjligt att denna säsong genomföra en para-dag, där kommunens anpassade grundskolor bjöds in.
2024-02-13
2024-01-12
Clara Sjölund, SSF
Katarina Fahlén
katarina.fahlen@skidor.com