Gå till innehåll

SSF

En bild

Anläggningsforum, arkiv

Här kan du se våra uppskattade digitala anläggningsforum i efterhand. Håll utkik i nyhetsflödet när det är dags för nästa anläggningsforum.

Inspiration från skidområdet Hanaslöv

Alvesta kommun i Småland driver tillsammans med Friluftsfrämjandet och Alvesta SOK skidområdet Hanaslöv. Hanaslöv erbjuder liftburen skid- och snowboardåkning, snösäkrade längdspår, asfaltsslingor och mtb åkning mm. Alvesta kommun delar med sig av sina erfarenheter kring samarbete, visioner och utveckling av skidanläggningar

Råd och tips inför World Snow Day

World Snow Day eller världssnödagen som vi ibland kallar den här i Sverige, genomförs varje år den tredje söndagen i januari.

Under detta Anläggningsforum delade några föreningar med sig av tips på vad de har genomfört för aktiviteter under World Snow Day.

Även SSF, Friluftsfrämjandet och SLAO deltog för att dela med sig av erfarenheter och även stöd för hur föreningen/anläggningen kan marknadsföra World Snow Day.

LÄS ÄVEN: Tips på aktiviteter och mallar för sociala medier

Havs- och Vattenmyndigheten – om snötillverkning

Alla som arbetar med skid- och snowboardåkning är i högsta grad beroende av vatten för att kunna tillverka vår snö till anläggningen. I detta forum kommer Anna-Karin Rasmussen från Havs- och vattenmyndigheten berätta mer om vad det behövs för tillstånd till vattenverksamhet. Hur mycket vatten får man leda bort inom ramen för ”anmälan om vattenverksamhet” och när behöver man tillstånd?

Ansök om bidrag hos Allmänna Arvsfonden

Arven som Allmänna Arvsfonden förvaltar möjliggör att cirka fyrahundra projekt över hela landet får ekonomiskt stöd varje år. Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet. De riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning. Cecilia Eriksson, handläggare lokal- och anläggningsstöd, berättar om verksamheten och vad man kan tänka på om man vill ansöka om medel från Arvsfonden.
Cecilias Powerpoint från föreläsningen Powerpoint, 5.4 MB.

Sommarunderhåll – pistmaskin, snötillverkningsutr. och liftar

Våra föreläsare gav viktiga tips som kan spara tusenlappar till anläggningen om man gör underhållet. 10 enkla tips från Joakim Bergström om underhåll pistmaskin. Oskar Brandberg som pratade om hur man ser över snötillverkningsutrustningen. Erik Ramström berättade om liftar och hur de kan tas hand om.
PDF 10 enkla tips pistmaskin Pdf, 2.8 MB.
PDF tips liftunderhåll Pdf, 110 kB.

Sommarinspiration till din anläggning

Markus Olofsson Hanaslöv berättade om cykelsatsningen i sin anläggning. Fredrik Söderlund berättade om grasski och vilka förutsättningar och möjligheter det finns med det. Vidare nämndes att söka bidrag, samarbetspartners till SLAO om camping, utegym mm. Jonas berättade om Skanskas samarbete med RF och möjlligheter att få fyllnadsmassor till anläggningen

Rapporter gällande hållbara anläggningar

Rapportutförarna Ecoloop och Proactivitys presenterar två nya anläggningsrapporter om hållbara skidanläggningar, som visar kostnader och klimatpåverkan på lite längre sikt ur ett livscykelperspektiv samt dess mervärde och samhällsnytta.

Hämta rapporterna

Inspirerande utvecklingsmiljöer – Skicross, snowpark och skidaktivitetsområde

John Lind berättar om hur du enkelt kan bygga en skicrossbana i din skidanläggning. Mattias Hägglund och Max Månsson berättar vad du kan tänka på när du ska bygga en snowpark.
Christian Johansen från Högbo gif berättar om om sitt skidlekområde och skicross för längdskidor.

Tillgänglighet parasport

Peter Hjalmarsson från Kettilsås berättar om hur de tillgänglighetsanpassat sin skidanläggning. Johan Nilsson berättar om sin bok ”På rull och glid i Jämtland” om friluftsliv för funktionsnedsatta. Till sist Jonas Braam, Svenska Skidförbundet, och Anne-Lie Telning om en ny digital ledsagare för synskadade.

Snötillverkning

Christian Olsson och Jonatan Ydén delar med sig av sina värdefulla erfarenheter inom snötillverkning.

Engagera fler ideella krafter

I detta Anläggningsforum deltar Volontärbyrån som hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Hur kan vi hitta ideella krafter, engagera fler samt behålla de eldsjälar som gör verksamheten möjlig? Förhoppningsvis får du lite nya tankar om hur ni kan engagera fler i er förening/anläggning.

Engagera i sociala medier

Gästföreläsare denna gång är Magnus Noppa som fick utmärkelsen "Årets skidinspiratör 2022" av SLAO. Med ett brinnande skid- och snowboardintresse har Noppa marknadsfört Kläppens skidanläggning i Sälen. Du kommer få många idéer och inspiration på hur ni själva kan använda sociala medier för att skapa uppmärksamhet kring er anläggning.

Bidrag och finansiering

Daniel Sandström från Riksidrottsförbundet berättar om de anläggningsstöd som går att ansöka om via RF och distriktsidrottsförbund. Du får även andra tips och råd kring finansiering och bidrag samt ta del av deltagarnas erfarenheter.

Snölagring

Erik Melin Söderström från Peak63 gästade Svenska Skidförbundets anläggningsforum den för att berätta mer om snölagring. Med fanns även representanter för Vedbobacken som delade med sig av sina erfarenheter.

Senast uppdaterad
2024-02-27
Publicerad
2022-12-21
Skribent
Lotte Jernberg, SSF
Kontaktperson
Mattias Hägglund, anläggningsansvarig
mattias.hagglund@skidor.com
+46 (0)70-525 48 35

Huvudsponsor